Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2007-01-04

The Colorado Kid av Stephen King

En man hittas död på en strand vid en liten ö-stad i Main, USA. Ingen vet vem han är, eftersom inga identitetshandlingar finns att hitta. Detta är upptakten till "The Colorado Kid", den enda riktigt renodlade deckarhistoria Stephen King har skrivit.

Historien om Colorado Kid är en berättelse som de åldrande tidningsredaktörerna
Vince Teague och David Bowie berättar för praktikanten Stephanie McCann på den lilla lokaltidningen. Ett fall som de undersökt under de senaste 25 åren.

Vad vi som läsare tillsammans med Stephanie får av Vince och David är små, små bitar av vad som KAN ha hänt den döde mannen. Dessa bitar bildar sedan mönstret av ett till synes omöjligt brott. Boken avslutas sedan i....ingenting.

Som deckarhistoria är den ganska svag, och vad innehållet vill säga är ingenting man riktigt förstår,
men den är ändå på något sätt....riktigt bra. Språket är tilltalande och rakt. Detta är (faktiskt) den första King-bok jag läser på orginalspråk och det var en fantastisk upplevelse.

Ursprunget till boken är också rätt fashinerande. Förlaget Hard Case Crime visste om att Stephen King gillar hårdkokta deckare och ville att han skulle skriva en sk. "blurb", dvs skriva om hur bra den och den boken var från deras förlag (detta är vanligt i USA). Istället erbjöd sig King att skriva en hel bok, som då blev "The Colorado Kid". Kan tänka mig att Hard Case Crime blev både överraskade och överlyckliga....


/Belgarion

Andra bloggar om:
, ,

2 Comments:

At tisdag, 16 januari, 2007, Anonymous Marika said...

David Bowie? :)

Den här boken kunde vara kul att läsa. Kunde passat för min deckarmånad (jag ska bara läsa deckare i februari), om inte lite av poängen med den temamånaden är att få läst sånt som jag redan äger (och gärna har ägt länge).

 
At onsdag, 17 januari, 2007, Blogger Belgarion said...

Ja, visst är det kul med det namnet.

Tycker du ska läsa den, språket var fantastiskt, även om boken enligt mig var lite fattig på handling. I alla fall på slutet.

 

Skicka en kommentar

<< Home

web page hit counter