Skräckens mästare Stephen King kom 1998-99 ut med novellsamlingen "Nattmaror och drömlandskap" i två delar. Först sju år senare kom nästa, "Allt kan hända – 14 mörka berättelser". Av titeln går alltså att utläsa att samlingen består av fjorton noveller som samtliga har blivit utgivna tidigare. De är dock inte återutgivningar från tidigare novellsamlingar, utan detta är material från olika antologier, tidskrifter och som ljudbok eller e-bok.
Novellernas inbördes ordning i boken är lite rolig. De är inte ordnade efter utgivningsår eller någon annan kronologisk ordning, utan Stephen King sorterade ut alla spader samt en joker ur en kortlek. Därefter tog han novellernas nummer från förläggarens lista, blandade och gav ut spelkorten I den ordningen blev de sedan tryckta. King säger själv i boken att ”nästa samling tänker jag sätta ihop med hjälp av tarokkort”. Ganska kul om ni frågar mig.
Kvalitén på novellerna då?
Blandad kompott skulle jag vilja säga. Några är riktigt bra (Obduktionsrum fyra, I dödsrummet, Elurias små systrar) och någon är verkligt undermålig (Allt du älskar kommer att försvinna). Några är patenterade rysare (Mannen i den svarta kostymen, Vägviruset drar norrut, 1408, En åktur på kulan) och några är mer mjuka (Jack Hamiltons död, Allting är slutgiltigt, Den där känslan som man bara kan säga vad den heter på franska).
Att ge sig in på handlingen i dessa noveller är i princip omöjligt, men vissa bör nämnas närmare. Elurias små systrar gavs ut i antologin "Legends" och är en fristående historia om revolvermannen Roland Deschain som senare återfinns i eposet Det mörka tornet. Vidare kan nämnas 1408 som för de flesta numera är ganska känd då den filmatiserades 2007 med bl.a. John Cusack (och regisserad av svensken Mikael Håfström). 1408 finns också utgiven i talboken "Blood and Smoke". Slutligen bör nämnas En åktur i Kulan ("Riding the Bullet") som förlaget Scribner gav ut som det lite udda formatet e-bok.
Omdömet om "Allt kan hända" blir gott. Det är som nämnts ovan en blandad kompott. Det är inte bara skräck och blod utan överraskande många noveller är spännande men ganska harmlösa. Några har lite mystiska och i ärlighetens namn ganska dåliga slut, men de riktigt bra överväger. King är bra på att förmedla sin historia med känsla på ett fåtal sidor, och det är en konst som inte ska underskattas. Ofta är det svårare att skriva kort än långt.
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Recension, Stephen King