Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2008-01-29

Bok som film

När jag läste Malins bokfemma för vecka 5 så tänkte jag; hur svårt kan det vara. Att nämna sina fem favoriter av filmatiseringar av böcker kan väl inte vara någon match !

Efter en snabb genomgång av bokhyllorna så inser jag att det är många böcker som blivit film. Bara bland mina böcker hittar jag 65 stycken som jag helt säkert vet har filmatiserats. Dessutom ett 20-tal som jag tror har blivit det. Detta var bara bland de böcker jag själv äger, sedan har jag ju läst massor av böcker som jag också vet har blivit film. Så tjosan hur lätt det var....

Men måste man så måste man. Här följer de fem jag valde ut:

1. "Ringen-triologin" (The Fellowship of the Ring, 2001, 2002, 2003). Ja den kom först i förra bokfemman också, men lika skickligt som J.R.R Tolkien har formulerat böckerna, lika skickligt har Peter Jackson filmat dem. Jag vill påstå att "Sagan om ringen", "Sagan om de två tornen" och "Sagan om konungens återkomst" är de bland de bästa filmer som någonsin gjorts.

2. "Den gröna milen" (The Green Mile, 1999). Denna fantastiska film av Frank Darabont har skrivits av författarkungen Stephen King. Tom Hanks gör här en otrolig skildring av fängelsevakten Paul Edgecomb som har till uppgift att vakta fångarna som väntar på avrättning i elektriska stolen. Den dödsdömde fången John Coffey, spelad av Michael Clarke Duncan, gör också en oförglömlig roll.

3. "Farkosten" (Sphere, 1998). Michael Crichtons bok handlar om upptäckten av ett rymdskepp långt ner under vattenytan. Ett forskarlag skickas ned för att undersöka denna farkost, en farkost som döljer otrevliga hemligheter. En riktig nervkittlare med toppskådespelare som Dustin Hoffman, Sharon Stone och Samuel L. Jackson.

4. "Lida" (Misery, 1990). Ännu en i raden filmer som gjorts efter en Stephen King bok. Till skillnad från "Den gröna milen" är denna film ganska läskig. Författaren Paul Sheldon (James Caan) kraschar med sin bil långt från närmsta stad. Annie Wilkes (den fantastika Kathy Bates) hittar honom och ser till att han kommer hem till hennes hus. Pauls tacksamhet övergår snart i skräck när han inser att Annie är hans största fan, och hon är inte glad över att Paul tog livet av sin karaktär i de böcker hon älskar.

5. "Kanonerna på Navarone" (The Guns of Navarone, 1961). Alistair MacLeans bok om den heroiska insats fem män gjorde när de lyckades förstöra tyskarnas mäktiga kanoner på ön Kheros. En riktig klassisk krigsfilm som även vann en Oscar och med lysande skådespel av bland andra Gregory Peck, David Niven och Anthony Quinn. Krigsfilm när den är som bäst.

Ja, detta var min lista. Jag skulle nog kunna fortsätta med minst 60 filmer till, men är det fem så är det....

PS. Detta var mitt 150:e inlägg. Hurra för mig...DS.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, ,

2008-01-23

Åttan av Hans Holmér

Hans Holmér var kanske mest känd som f.d chef för SÄPO och för sin roll som chef för den, milt sagt, misslyckade utredningen kring mordet på statsminister Olof Palme.

Men förutom detta så hann Hans också skriva 13 romaner fram till sin död 2002. Detta är i sig ganska imponerande, eftersom han gav ut sin första bok året efter att han blev avskedad som chef för Palme-utredningen 1987 och när han dessutom även jobbade med narkotikafrågor inom FN.

Men att Holmér gav ut en bok om året från 1990 visar sig också vara något som gått ut över kvalitén, vilket inte minst syns i romanen "Åttan" från år 2000.

"Åttan" handlar, som många av Holmérs böcker, om polisman Arvid "Loppan" Roos och hans kollegor vid Stockholmspolisen. Grundstoryn handlar om två skurkar som kallar sig Blue Army. Dessa herrar har en plan som skall inbringa den nätta summan av 500 miljoner. För att kunna tillskansa sig dessa summor måste de bl.a utöva rån, kidnappning, bombhot samt utpressning. Det är dessa brott och polisens arbete med att avslöja Blue Army som "Åttan" handlar om.

Titeln kommer dock från ett sidospår i boken, som handlar om en något desillusionerad datanörd som i ett anfall av "crime passionel" lyckas begå rån, dubbelmord samt mordförsök på en polisman.

Som synes en bok fylld med action. Tyvärr är det dock det enda som finns, en lång rad med actionavsnitt. Språket är lättsamt men tomt, persongalleriet känns obefintiligt liksom miljöbeskrivningar. Detta gör att den går fort att läsa men lämnar inga spår efter sig. Vill man ha en stunds förströelse utan tankar efteråt är boken dock helt ok.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

2008-01-22

Språket

När jag ändå är i farten med Malins bokfemma, så tar jag den för vecka 4 på en gång.

Blev lite överraskad av att hon valt "Språket" denna gång, för detta är något jag har gått och tänkt på ett längre tag nu (ja, ibland har man inte mycket annat för sig att tänka på).

Vad jag tänkt på är förhållandet mellan språket och handlingen i en roman (eller novell).

Är något av dem viktigare än det andra ?

Eller är det kombinationen som är viktigast ?

För att svara på Malins bokfemma tänkte jag ge 5 exemel på böcker där dessa frågor kristaliseras.

1. "Det ultimata", där språk och handling är optimalt. Här vill jag ge som exempel J.R.R Tolkien och hans "Sagan om ringen". Tolkiens språkbruk är ju vida känt eftersom han också var språkforskare. Samtidigt är det ett otroligt "driv" i handlingen och böckerna är mycket spännande.

2. "Handling före språk", där det är bokens handling som utgör fundamentet och där språket många gånger är taffligt och ovårdat. Här kan många deckare (kanske främst svenska) sorteras in. Som exempel här vill jag ge den bok jag läser nu, Hans Holmérs "Åttan". En mycket spännande bok som är lätt att fastna i, men där språkbruket är otroligt dåligt.

3. "Språk före handling", där språket är det tongivande men där handlingen bara blir en bisak. Mitt exempel här blir Peter Mosskins "Skänk åt den fege en hingst". Boken är mycket poetisk och vackert skriven språkmässigt, men där jag nästan somnade på grund av att handlingen inte gick framåt.

4. "Varken eller", som narturligtvis är en bok som både är mördande tråkig och där språket är horribelt. Detta är förmodligen den svårast kategorin, eftersom böcker ofta har någon sorts handling som kan vara spännande eller intressant. Men för att ta ett exempel så tycker jag att Jackie Collins hela kollektion böcker hamnar ganska nära denna kategori.

5. "Mitt val", ligger naturligtvis nära "Det ultimata". Det finns dock inte så otroligt många sådana böcker och författare, så det jag uppskattar mest är en spännande handling med driv men också ett språk som är "vårdat" och som känns väl underbyggt. Här finns naturligtvis mycket litteratur, och med risk för att vara tjatig så väljer jag här Stephen Kings "Det mörka tornet".

Ja, detta är min lista och mina, totalt subjektiva, funderingar. Men för att hålla debatten vid liv, vad tycker ni...?

/Belgarion

Andra bloggar om:
, ,

2008-01-20

Bokfemma Vecka 3

Ja, jag vet att jag är en lögnare. Jag lovade att skriva Malins Bokfemma för vecka 3 i onsdags, men så blev det inte. Därför gör jag det nu (det är ju fortfarande vecka 3...)

Det gällde alltså temat "Senaste" vilket för mig blir de fem senaste jag lagt upp på "att läsa härnäst" listan. De fem är:

1.
"Hoppsan, jag är död" av Arto Paasilinna.
Jag har aldrig läst honom, men blev rekomenderad på ett bokforum att göra det. Hans humor skall visst vara väldigt bra så förhoppningsvis blir det kul att läsa honom.

2.
"Magiker och glas" av Stephen King.
Behöver inte orda så mycket om denna, men det är fjärde delen i Kings mäktiga epos om "Det mörka tornet". Läs dessa böcker är mitt råd till alla.

3.
"Cajunblod" av James Lee Burke.
En bok som stått länge i bokhyllan, men som nu ska läsas. Deckarserie som utspelar sig i det fuktiga Louisiana med polismannen Dave Robicheaux i huvudrollen. Låter spännande va...!

4.
"Tisdagarna med Morrie" av Mitch Albom.
Ännu en rekomenderad bok som alla "bör" läsa. Så nu ska jag göra det, med ganska höga förväntningar, för den ska ju vara så bra.

5.
"Gösta Berlings saga" av Selma Lagerlöf.
Boken ingår som första bok i mitt mål för 2008 att läsa 5 nobelpristagare i litteratur. Selma fick ju nobelpriset redan 1909 och var därmed den tionde personen som fick detta pris. Detta är hennes debutroman från 1891, ska bli fantastiskt att läsa denna bok.

Sådär, det var min bokfemma, nu är det dags att infria ett annat mål för året. Så nu ger jag mig ut på en liten (väldigt liten) löparrunda. Magen är snart lika stor som biblioteket, så nu ska den minskas är tanken....=)

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

2008-01-15

Ingen bokfemma ännu

Igår tänkte jag blogga om Malins berömda bokfemma för vecka 3.

Det slutade med att jag blev bjuden på hockey av sonen (tack älsklingsgubben). Brynäs - Linköping, en härlig match som tyvärr LHC vann på övertid.

Idag hade jag tänkt blogga om Malins berömda bokfemma för vecka 3.

Det kommer att sluta med att jag hämtar sonen på jujutsuträningen för att sedan skynda iväg till manskören jag är med i för den sedvanliga tisdagsövningen.

Men i morgon, då ska jag blogga om Malins berömda bokfemma för vecka 3, så det så.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, ,

2008-01-08

Lite mer statistik och mål

Nu när jag ändå är inne i ett bloggstim, tänkte jag fylla på med lite mer statistik från bokåret 2007 och också dra upp lite mål och teman för 2008.

Som jag skrev i mitt förra inlägg så läste jag 20 skönlitterära böcker under 2007. Dessa fördelade sig på 11 böcker skrivna av män och 9 av kvinnor, vilket är betydligt mer kvinnor än tidigare. Enbart glädjande vill jag påpeka. Böckerna fördelade sig på följande författare:

Umberto Eco
Stephen King (3)
Minette Walters
Lian Hearn (3)
Dan Brown
Peter Mosskin
Carina Burman
Liza Marklund
Clive Barker (2)
Wilbur Smith
Johan Theoren
Harper Lee
Tim Davys
Camilla Läckberg
Elisabeth George

Ska jag utläsa något ur denna författarflora så visar den på att det blev mycket fantasy och deckare 2007, vilket inte är så konstigt då detta är två genre som jag uppskattar mycket.

Målen för 2008 vad gäller läsningen (och köpandet) blir inte så djärvt. Efter förra årets 20 böcker hoppas jag på en blygsam ökning till 24 lästa böcker. Detta skulle innebära två i månaden, det måste gå. Som andra bloggare noterat så kanske det är dumt att sätta upp mål för antal lästa böcker, men å andra sidan så finns det ju så många bra böcker att läsa så det kanske är bra att sätta lite press....

Ska återigen försöka minska ner på köpandet, så i år ska jag banne mig inte köpa mer än 20 böcker, så det så.

Ett tredje mål är dessutom att läsa minst 3 böcker på engelska, vilket kan låta lite. Men det är så sällan jag läser skönlitteratur på annat än svenska, så det kan vara ett lagom mål som går att uppfylla.

Det får bli målen för i år. Efter förra årets succé tema vill jag gärna fortsätta. Därför blir årets tema "Nobelpristagare". Detta innebär att jag ska läsa minst 5 böcker av nobelpristagare i litteratur.

Så där ja, ännu ett rejält blogginlägg att lägga till samlingen.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

2008-01-07

Boklistan, statistiken och målen 2007

Hrmmm, knack-knack. Det är bara lilla jag som återigen, som fågeln Fenix, reser mig ur bloggaskan och hälsar på. Mitt enda löfte för 2008 måste bli att inte lova att blogga, för varje gång jag lovar att skriva ligger bloggen nere i månader.

Men när vi kommer till listor och statistik kan inget stoppa mig från att skriva, för är det något jag tycker om så är det bokstatistik....

Känner för att börja med målen vilka blev av varierande framgång. Mitt mål att läsa minst 5 deckare av kvinnliga författare gick alldeles utmärkt, så det målet fixade jag.

Mitt andra mål var att läsa minst 20 böcker under 2007, och se på tusan; det blev precis 20 böcker.

Ett tredje mål var att läsa fler böcker än jag köpte. Låt oss säga att det gick väl sådär....Det blev 27 böcker under 2007 så det tredje målet gick jag bet på.

Får fundera på vilken nivå jag ska satsa på under 2008 men nu över till lite listor:

Årets fem bästa:
1. "De tre blir dragna" av Stephen King
2. "De öde landen" av Stephen King
3. "Revolvermannen" av Stephen King
4. "När ingen ser" av Elisabeth George
5. "Gåtornas palats" av Dan Brown

Vad ska jag säga, Kings serie om "Det mörka tornet" är så fantastisk. I övrigt kan väl sägas att årets bästa gick i spänningens tecken.Detta innebär också att...

Årets deckare blev:
"När ingen ser" av Elisabeth George (Vilken spänning)

I övrigt blev det följande lista:

Årets svenska:
"Paradiset" av Liza Marklund (Mycket trevlig, ny bekantskap)

Årets Roligaste:
"Amberville" av Tim Davys (VAD hände egentligen ?)

Årets lägsta betyg:
"Skänk åt den fege en hingst" av Peter Mosskin (Sorry Peter, inte min smak)

Återkommer snarast med en liten fördelning av författare så snart min överraskning försvinner över att ha skrivit i bloggen igen...

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

web page hit counter