Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2008-01-23

Åttan av Hans Holmér

Hans Holmér var kanske mest känd som f.d chef för SÄPO och för sin roll som chef för den, milt sagt, misslyckade utredningen kring mordet på statsminister Olof Palme.

Men förutom detta så hann Hans också skriva 13 romaner fram till sin död 2002. Detta är i sig ganska imponerande, eftersom han gav ut sin första bok året efter att han blev avskedad som chef för Palme-utredningen 1987 och när han dessutom även jobbade med narkotikafrågor inom FN.

Men att Holmér gav ut en bok om året från 1990 visar sig också vara något som gått ut över kvalitén, vilket inte minst syns i romanen "Åttan" från år 2000.

"Åttan" handlar, som många av Holmérs böcker, om polisman Arvid "Loppan" Roos och hans kollegor vid Stockholmspolisen. Grundstoryn handlar om två skurkar som kallar sig Blue Army. Dessa herrar har en plan som skall inbringa den nätta summan av 500 miljoner. För att kunna tillskansa sig dessa summor måste de bl.a utöva rån, kidnappning, bombhot samt utpressning. Det är dessa brott och polisens arbete med att avslöja Blue Army som "Åttan" handlar om.

Titeln kommer dock från ett sidospår i boken, som handlar om en något desillusionerad datanörd som i ett anfall av "crime passionel" lyckas begå rån, dubbelmord samt mordförsök på en polisman.

Som synes en bok fylld med action. Tyvärr är det dock det enda som finns, en lång rad med actionavsnitt. Språket är lättsamt men tomt, persongalleriet känns obefintiligt liksom miljöbeskrivningar. Detta gör att den går fort att läsa men lämnar inga spår efter sig. Vill man ha en stunds förströelse utan tankar efteråt är boken dock helt ok.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

web page hit counter