Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2007-08-14

Vredens land av Wilbur Smith

Ett av nutidens stora förtryck av människan måste onekligen ha varit apartheidtiden i Sydafrika. Under närmare 50 år regerade och dominerade den vita minoriteten över den svarta majoriteten med hjälp av stränga lagar och våld. Detta är nog dagens uppfattning enligt de allra flesta.

Denna tid, eller rättare sagt från tidigt 50-tal till mitten av 1960-talet, beskriver Wilbur Smith i boken ”Vredens land” från 1987. Wilbur Smith har för många blivit känd genom sina historier om släkterna Courtneys och Ballantyne, och i denna bok får vi följa den ena släkten, Courtneys, under 15 år mitt i den infekterade apartheideran.

Läsaren får i boken följa Shasa Courtney, familjens överhuvud och hans strävan efter politisk makt och nya erövringar av företag. Vi får även följa hans kamp mot halvbrodern Manfred De La Rey som har samma politiska strävan. Dessa båda bröder och deras familjers historia tvinnas ihop och utgör en del av boken, med glamour, snabba bilar, vackra kvinnor och bittra fejder.

Den andra, och kanske viktigare berättelsen är en beskrivning av den svarta majoritetens kamp för frihet och här får vi följa Moses Gama, den svarta karismatiske ledaren som tillsammans med bland annat Nelson Mandela kämpar mot den vita överheten. Till en början genom ohörsamhet, en ohörsamhet som senare övergår mer och mer i våldsamma upplopp och attentat.

Trots att Vredens land ibland känns banal med all glamour kring släkten Courtney, så är boken samtidigt en skrämmande historia som känns väldigt verklighetstrogen, men utan att ta ställning. Tidpunkter och händelser är korrekta, även om själva händelseförloppet i många stycken är fiktiva. Detta är ett av Wilbur Smiths kännetecken, just att blanda fiktion och fakta. Med sitt afrikanska ursprung, född och uppvuxen i Nordrhodesia, beskrivs natur och människor på ett mycket målande sätt.

Intrigen mellan Courtneys och De La Rey är väldigt bra med många motsatta personligheter och Wilbur Smith lyckas på ett trovärdigt sätt skildra samhällsklimatet. Allt detta tillsammans gör att Vredens land är en mycket stark och bra roman.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

web page hit counter