Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2006-11-16

King och Hofsten

Återigen ett litet blogguppehåll, och återigen beror det på trötthet. Vet inte vad det beror på, men jag har svårt att sova på nätterna. Vaknar hela tiden.

Nåja, det blir väl bättre snart.

Vid de tillfällen som man orkar läsa så blir det i alla fall "Erövrarna" av Wilbur Smith. En lättsam bok men ändock spännande. Recension kommer vad det lider.

En hel del böcker har inhandlats den senaste tiden. Inte mindre än fyra Stephen King har det blivit. "De tre blir dragna" och "Signal" är två av de tre böcker som blivit utgivna i Sverige under året. Det är en riktig King-boom i sverige just nu, riktigt kul.

Via Lilja´s Library vann jag dessutom en förstautgåva (pocket) av "The long walk" från 1973. En riktig raritet, som får bli oläst och ovikt. I alla fall för tillfället.

King har också nyligen kommit ut med sin senaste bok, "Lisey´s Story". Den amerikanska utgåvan finns narturligtvis i samlingen nu.

Slutligen har jag också inhandlat Helena Von Hofstens första bok "Andra sidan väggen" från 2003. Läser Helenas blogg dagligen och nu när hennes andra bok snart kommer ut så kändes det som läge att läsa den första. Recension kommer av den Helena, lita på det...=)

Nåja, nu får det vara slut med bloggandet för idag, återkommer snart med lite nya recensioner.

/Belgarion

Andra bloggar om: , ,

2006-11-07

Mastodont av en mästare

"De förlorade sagornas bok 1 & 2" är berättelsen om sjöfararen Eriol som kommer till Ensliga ön och blir mottagen av Lindo och hans fru. Vid deras brasa om kvällarna får Eriol höra de mest fantastiska historier.

Det är historier om skapelsen, hur allt i världen skapades av gudarna. Det berättas också sagor om landet Midgård och de folk som bor där. Det berättas om alver, dvärgar och orcher.

Ringen-triologin ?

Nej knappast, men däremot det som senare ligger till grund för i stort sett allt som John Ronald Reuel (J.R.R) Tolkien skrev under sin livstid.

"De förlorade sagornas bok" är tankearbetet och de anteckningar som J.R.R Tolkien började med redan 1910. Efter hans död 1973 gavs denna bok ut efter att sonen Christopher Tolkien gått igenom alla anteckningar och redigerat dem.

Boken, som kan sägas vara föregångaren till "Silmarillion", är tung. Inte bara sidmässigt (den är på nästan 900 sidor) utan också tung att läsa. Till varje saga finns mängder med noter och hänvisningar. I slutet på varje saga finns även en gedigen analys med namnförtydliganden, kommentarer av Christopher Tolkien mm.

Det är med andra ord ingen bok som kan läsas från pärm till pärm utan måste läsas portionsvis. Detta är dock inget negativt, varje portion avnjöts till fullo.

"De förlorade sagornas bok" är fantastiskt skriven och eggade åtminstone min fantasi fullt ut. Man kan dessutom inte annat än imponeras av J.R.R Tolkiens nogrannhet i skrivandet.

/Belgarion

Andra bloggar om: , ,

2006-11-02

Ett favoritband

Hittade Youtube (förmodligen sist i världen) och surfade runt lite....

Stötte på ett av mina favoritband för tillfället, Flogging Molly, och tänkte därför bjuda på lite musikunderhållning.

Så håll till godo med denna....



/Belgarion

Andra bloggar om: ,

Ny bok.....och förlag...

En av de "våra" i bokbloggs-sfären kommer ut med en ny bok. Helena Von Hofsten kommer den 15/1 2007 ut med sin andra bok som fått det poetiska namnet "Om jag kunde skriva skulle jag skriva en bok om människans största lycka och olycka". Den första boken "Andra sidan väggen" kom 2003 och gavs ut av Uppsala Publishing House. Har själv inte läst denna, men den verkar aktuell och bra.

Men det är inte nog med det, boken kommer att ges ut av Tusculum Förlag, ett förlag som är nystartat av....just det, Helena själv.

Jag är mäkta imponerad, att lyckas skriva en bok är enligt mig en grannlaga uppgift, att sedan ha modet och orken att starta och driva ett helt bokförlag är mycket imponerande.

Det är bara att gratulera och önska lycka till.

/Belgarion

Andra bloggar om: , ,

2006-11-01

Aktuell Clancy från 1998

Redan i somras läste jag Tom Clancys roman "Täcknamn Rainbow" (Rainbow Six). Nu är det dags för en kort recension av denna bok.

Tom Clancy har i "Täcknamn Rainbow" skapat en mycket spännande thriller som berör några av dagen hyperaktuella ämnen, jordens miljö och terrorism.

En amerikansk specialstyrka, Rainbow, skapas under ledning av John Clark (känd från Clancys bok "Kardinalen i Kreml" från 1988). Denna internationella styrka är tänkt att agera mot terrorhot runt om i världen och de tränas upp i England. Styrkan får agera mot olika hot i flera europeiska länder såsom Tyskland, Schweiz och Spanien. Men det stora hotet finns i Sydney där en grupp miljöfanatiker har tänkt att sprida ett dödligt virus under sommarolympiaden.
Ett virus som kommer att döda hela jordens befolkning, förutom de som har det botemedel miljögruppen själva framställt...


Tom Clancy glänser under 788 sidor med sina kunskaper inom politik och det militära och gör många tekniska djupdykningar, där han beskriver militära tekniska detaljer på ett mycket närgånget sätt. Boken är skriven på ett mycket bra sätt, där miljöfanatikernas planer på att utrota hela mänskligheten vävs in i boken och blandas med specialstyrkans operationer runt om i europa. Detta gör att boken, trots sina många sidor, aldrig tappar drivet.

Det enda negativa med boken är egentligen den extrema USA-vänlighet som hela tiden genomströmmar Clancys skrivande, och som blir väldigt tröttande.

/Belgarion

Andra bloggar om: , , ,

web page hit counter