Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2006-07-18

Mångbottnade Follett

Ken Follett är en författare med många strängar på sin lyra. Han debuterade 1979 med klassikern "Nålens öga", och var länge känd för sina spionthrillers.

Han har dock skrivit många andra böcker i helt andra genre, bla. den tvådelade boken "Svärdet och spiran" som är en historisk roman likväl som "En dröm om frihet".

I boken "Den tredje tvillingen" från 1988 har Follett skrivit en mycket spännande thriller om ett ämne som även idag är brännande aktuellt och omdebatterat, nämligen genmanipulation och dess konsekvenser.

En våldtäkt begås på ett universitet, och flickan som blir utsatt för brottet pekar ut en ung man, Steve Logan, som förövaren. Logan har blivit inbjuden till universitetet av en kvinnlig forskare, Jeannie Ferrami, för att vara med i en studie som behandlar förhållandet mellan kriminalitet och ärftlighet. Steve har nämligen en tvillingbror som sitter fängslad för mord.

När Steve blir fängslad för brottet, börjar Jeannie undersöka saken närmare. Hon är nästan helt övertygad om att han är oskyldig. Kan det finnas flera som har samma arvsmassa som Steve Logan och hans tvillingbror...kanske en tredje tvilling....

Boken är en riktig "bladvändare" och är svår att lägga ifrån sig. Man skapar snabbt sina egna teorier om vem som är förövaren, vilka är felaktiga, för Follett är mycket skicklig i att lägga ut blindspår och ledtrådar som inte visar sig stämma. Konspirationen i boken är nämligen långt mer avancerad än man trott från början. Däri ligger Ken Folletts storhet.

Boken filmatiserades 1997 med Kelly McGillis (Top Gun, Vittne till mord) och Jason Gedrick (Född den 4 Juli).

/Belgarion

Andra bloggar om: , ,

web page hit counter