Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2006-07-04

LOST med barn

"Flugornas herre" av William Golding är en relativt tunn bok till storleken men definitivt inte till innehållet.

Golding skrev 1954 denna sin första utgivna bok som sedan blivit en klassiker. Handlingen utspelar sig på en öde ö där ett flygplan med unga pojkar störtar. Under bokens gång får läsaren sedan följa dessa pojkars öden. Det som först är ett äventyr utvecklas snart till en kamp, inte bara för överlevnad utan också en kamp om makt och bestämmanderätt.

Våld var enligt William Golding grundläggande i människans natur, och det blir också våldet som tar över i "Flugornas herre". Från att ha varit en samling barn som försöker skapa någon sorts demokratisk vardag där alla får komma till tals, splittras gruppen och kampen om makten blir ett faktum.

Golding skrev under sin livstid runt 25 böcker, men ingen blev så känd som "Flugornas herre". Boken har bland annat legat till grund för två filmatiseringar och självaste Iron Maiden har skrivit en låt baserad på boken...

Han fick dessutom nobelpriset i litteratur 1983, tio år före sin död.

/Belgarion

Andra bloggar om: , , ,

3 Comments:

At tisdag, 04 juli, 2006, Blogger Fröken Bokmal said...

Tycker mycket om den boken, men den är hemsk. Visar barns/människors grymhet mot varandra i utsatta lägen.

 
At onsdag, 05 juli, 2006, Blogger Belgarion said...

Precis, hade samma känsla själv när jag läste den. Den visar att även barn under fel omständigheter inte är annorlunda än vuxna...i alla fall om man ska tro Golding.

 
At söndag, 11 november, 2007, Anonymous Max Hobstig said...

William Golding bok Flugornas herre borde varje förälder läsa eftersom han glasklart visar att ungdomars uppfostran av varandra bara kan leda till barbari.

 

Skicka en kommentar

<< Home

web page hit counter