Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2006-04-10

En världsrekord-innehavare

God kväll.

Har legat förkyld under förra veckan (host,host, snörvel) därav det tunna bloggandet. Man tror, när man är frisk, att man ska kunna göra en massa mysigt när man är hemma hela dagarna, men pyttsan....Nerbäddad i sängen händer inte mycket....Det är inte lätt att vara man.

En del läsande har det dock blivit, nu senast klassikern "Flugornas herre" av William Golding, och före det en författare som faktiskt finns med i Guinnes rekordbok. En författare som är som Bingolotto, något man inte riktigt vill erkänna att man känner till men som ändå alla känner till....

Jag pratar om Sidney Sheldon, en författare som sålt hela 250 MILJONER böcker genom åren trots att han debuterade så sent som vid 58 års ålder.

Jag är ingen Sheldon-fantast, men i "Främlingen i spegeln", vilken jag läst har han lyckats bra i ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat. Boken handlar om det många gånger hårda skådespelaryrket under 1940-60 talet och platsen är narturligtvis Hollywood.

Sidney Sheldon har själv haft en lång karriär inom teater- och filmbranschen och jag känner en trovärdighet i boken av hur det gick till i denna bransch. Kanske är jag färgad av att veta Sheldons bakgrund, men storyn känns äkta.

Boken tar sin början i slutet, vilket jag tycker är ett spännande grepp. Vi får fragment av en händelse på en passagerarbåt 1969, och med detta i minnet går författaren tillbaka till början, vilket är 30-talets USA. Där får vi följa Toby Templetons uppväxt och hårda slit med att försöka bli "någon" inom teatern och filmen. Vi får även följa Jill Castle, som via mindre sedesamma sätt, även hon kämpar för att komma framåt i samma bransch. Slutligen får vi följa dem tillsammans, hur de lyckas, och blir kungen och drottningen av Hollywood. Till sist kommer boken tillbaka till händelsen på båten 1969, och gåtan vad som hände får sitt svar.

I mångt och mycket ett "vanlig" Sidney Sheldon, med starka kvinnor som ett kännemärke. Men eftersom detta är en tidig bok av författaren (den tredje), har det shablonaktiga som kännertecknar hans senare böcker inte smygit sig in ännu.

Mer om Sheldon går att läsa här...

Eder
Belgarion

1 Comments:

At torsdag, 08 juni, 2006, Anonymous Mio Forsberg said...

Har nyss läst boken. Tyckte också att den var väldigt bra :).

 

Skicka en kommentar

<< Home

web page hit counter