Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2008-08-06

Patient 67 av Dennis Lehane

Året är 1954. På den ogästvänliga ön Shutter Island utanför Boston ligger det mycket välbevakade mentalsjukhuset Ashecliffe, helt isolerat från omvärlden. Trots den mycket hårda bevakningen och det faktum att sjukhuset ligger ute på en ö, så lyckas en patient rymma.

Av denna anledning kallas kriminalaren Teddy Daniels och hans nya kollega Chuck Aule till ön för att reda ut denna mystiska rymning. Men redan kort efter deras ankomst tätnar mysteriet ytterligare. Ansvariga på sjukhuset beter sig mystiskt och tillknäppt och våra vänner kriminalare får i princip dra vittnesmålen ur dem.

Rymmaren, Rachel Solando, har lämnat efter sig ett kryptiskt meddelande som Teddy till slut lyckas avkoda. I detta meddelande skall det finnas en patient 67, problemet är bara att det finns endast 66 patienter på ön, så vem är nummer 67 ?

Ju mer Teddy och Chuck söker efter Rachel, och den mystiska patient 67, ju längre bort verkar de komma. Stämningen på ön blir otäck och till slut verkar gränsen mellan fantasi och verklighet att försvinna.

"Patient 67" är min första bekantskap med Dennis Lehane, och jag kan säga direkt att det inte kommer att bli min sista. Boken är mörk, ruggig och helt fantastiskt spännande. Språket är hårt, men toppat med en svart humor som passar perfekt till de händelser som utspelas på Shutter Island. Patient 67 skall väl egentligen räknas som en kriminalroman, men känns mycket mer som en riktigt ruggig psykologisk thriller. Dessutom fångar Lehane in stämningen på ett sätt som gör att man verkligen hoppas att man aldrig hamnar på en ö som Shutter Island.

Dennis Lehane har hittills skrivit åtta böcker varav sju är utgivna på svenska och vad jag vet så ska alla vara i nästan samma klass som Patient 67. Om detta är fallet, så har man som läsare mycket att njuta av.

Läs dessutom gärna Erikas recension av Lehanes första bok ”En drink före kriget” som är mycket bra.
/Peter

Andra bloggar om:
, ,

5 Comments:

At fredag, 08 augusti, 2008, Anonymous emm77 said...

Åh den boken är så bra. Jag gillar verkligen Dennis Lehane!

 
At fredag, 08 augusti, 2008, Anonymous emm said...

Hmm. Vad konstigt att det står 77 efter emm. Fattar ingening!

 
At fredag, 08 augusti, 2008, Blogger Peter Ljungkvist said...

Hej emm. Ja jag blev otroligt fashinerad av hans sätt att skriva. Har du läst fler Lehane än denna ?

77...Ja, du kanske är den mindre berömda Patient 77, uppföljaren till denna bok...hehe

 
At tisdag, 12 augusti, 2008, Blogger Hieronymus said...

Lehane är grym, har läst några av hans böcker och lär läsa de jag har kvar att läsa också.
Tyvärr har det svenska förlaget strulat hans deckare om Kenzie/Gennaro, eftersom man ger ut dem i helt fel ordning. MYCKET störande.

 
At tisdag, 12 augusti, 2008, Blogger Peter Ljungkvist said...

Ja, jag läste att de hade gjort det. Verkar helkonstigt. En av böckerna var väl inte ens översatt, förräns för en kort tid sedan. Tack och lov finns ju alla översatta nu, så man kan läsa dem i ordning om man vill....=)

 

Skicka en kommentar

<< Home

web page hit counter