Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2006-09-21

Happy Birthday Mr. King

Idag 21/9 fyller Stephen King 59 år....

Ett fyrfaldigt leve:

Hurra
Hurra
Hurra
Hurra

Grattis på födelsedagen Stephen.

/Belgarion

Andra bloggar om: ,

Tinas utmaning

Har blivit utmanad av Tina. Denna utmaning blir inte så svår, den gick runt på bloggarna i januari och svaren blir nog ganska lika...=)

4 jobb jag haft:
Parkförvaltning (sommarjobb)
Servitör (sommarjobb på High Chaparrall)
Snickare
Systemutvecklare (senaste 7 åren)

4 filmer jag
kan se om och om igen:
Forrest Gump
Notting Hill
Jurassic Park
Den siste samurajen

4 städer jag bott i:
Vetlanda
Växjö
Ludvika
Gävle


4 TV-serier jag brukar titta på:
Prison Break (självklart, glöm bloggandet kl 21:00 på måndagar)
Lost (i miss you)
City akuten
På spåret

4 platser jag vill besöka:
Västindien
Lhasa i Indien
Japan
USA

4 typer av websajter jag besöker varje dag:
Liljas Library (Sveriges bästa Stephen King-site)
Följeslagarna (Sveriges näst bästa Stephen King-site)
Hotmail
Alla mina favvobloggar (lägger till bloggtoppen här också)

4 favorit rätter:
Spaghetti och köttfärssås
Kebabtallrik
Kebabpizza (från Vetlanda)
Lövbiff med klyftpotatis och bea-sås

4 ställen där jag känner mig bekväm:
Hemma (of course)
I körlokalen
På jobbet
På biblioteket

4 som jag utmanar:
Helena von Hofsten
Annika Bryn
Den döda zonen
Liliths bokhylla

/Belgarion

Andra bloggar om:

2006-09-20

Colin Forbes död

Är bara tvungen att skriva ett inlägg till.

Fick just veta genom en mailinglista att Colin Forbes, en författare jag skrivit om ett flertal gånger här på bloggen dog förra veckan 83 år gammal. Allt detta enligt Publishing News.

Har alltid varit ett stort fan av Forbes böcker även om hans senaste 4-5 böcker sviktat betänkligt i kvalité, och det känns sorgligt att han nu gått ur tiden.

/Belgarion

Andra bloggar om:

Fashinerande Söderberg

Många människor har under lång tid rekomenderat Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas", så nu kände jag att det var dags.

Det var inte bara dags, det var ta mig sjutton på tiden....

Boken, skriven 1905, fashinerar mig. Inte så mycket rent innehållsmässigt, utan hur detta kunde skrivas i denna tidsålder.

Boken, skriven i dagboksform, är ett triangeldrama där Doktor Glas ställs inför ett moraliskt dilemma. Prästen Gregorius, som är en ganska anskrämlig figur, är gift med den unga Helga. Prästfru Helga berättar för Doktor Glas om sitt miserabla kärleksliv med prästen och doktorn blir häftigt förälskad i henne och vill hjälpa till. Men hur skall detta gå till.

Ja, temat är inte nytt utan snarare klassiskt. Men Hjalmar Söderberg skriver om detta redan 1905, i ett sverige där kritik mot prästeskapet, sensualism och erotik är i det närmaste bannlyst utanför husets fyra väggar. Att dessutom framstå kvinnan som en stark, viljekraftig varelse måste ha fått många att gå i taket.

Och inte nog med detta. Berättelsen är inte bara en rak historia från a till b, utan Söderberg har mitt i dagboksanteckningarna skrivit en massa underfundiga och filosofiska utlägg som gör att det känns som han fått ideér mitt under författandet och helt enkelt vävt in dem i historian. I sanning fashinerande....

Om någon vill läsa boken på nätet finns den i sin helhet här.

/Belgarion

Andra bloggar om: , ,

2006-09-19

Det är tufft nu...

Som jag skrev i mitt förra inlägg, så har det varit mycket på jobbet den senaste tiden. Övertid och beredskap (helg + 24 timmars). Så i fredags var det veckovila.

Tjohoo, nu ska det vilas ut tänkte jag.

Jo tjena, så åker jag på världens dunder förkylning...!!!

Sitter just nu med +38 grader och mår rent ut sagt skit. Ska det vara så här.....

Fördelen är i och för sig att man vilar mycket, och det finns tillfällen då man är så pass pigg så att man kan läsa. Detta har inneburit att både Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas" och JRR Tolkiens "De förlorade sagornas bok del 1 & 2" har blivit färdiglästa. Har dessutom kommit en bra bit in på Stephen Kings "The Colorado Kid".

Frågan är bara när jag mår tillräckligt bra för att recensera dem.....

Snälla, säg att ni tycker synd om mig (jag är ju faktiskt man).....=)

/Belgarion

Andra bloggar om: , , ,

2006-09-11

Jobb(iga) tider

Är något dött på min lilla bokblogg för tillfället.

Extremt mycket på jobbet och jag orkar inte tänka speciellt mycket på kvällarna just nu.

Har i alla fall kommit igång med "Doktor Glas" av Hjalmar Söderberg och är rejält fashinerad. Att han kunde skriva som han skrev vid det tillfälle då det begav sig (1905) är fantastiskt....Får försöka utveckla detta senare.

Vill åka till London i november, Stephen King kommer dit och signerar sin senaste bok....Vilken ångest om jag inte gör det....men tvekar ändå. Attans att jag inte hoppar på det jag vill för en gångs skull....=(

/Belgarion

Andra bloggar om: , ,

2006-09-04

Browns spännande tredje

Begreppen blir lätt lite förvirrade för oss svenskar när vi läser Dan Browns böcker, i alla fall om vi läser dem på svenska....

"I cirkelns mitt" är INTE Browns näst senaste bok, utan den tredje han skrev. Inte heller den senaste boken, "Gåtornas palats", är den senaste utan den första han skrev....Jaja, varför ska livet vara enkelt.....

"I cirkelns mitt" är i alla fall en mycket spännande bok, med Dan Browns närmast patenterade cliff-hangers. Mystiken och gåtorna som omgärdar "Änglar och Demoner" och "Da vinci koden" finns inte här, utan berättelsen känns mer modern och nutida.

En meteorit hittas på ön Ellesmere Island och NASA, som hittade meteoriten gör en sensationell upptäckt. Inne i meteoriten finns bevis på utomjordiskt liv. En oberoende grupp forskare inom olika områden flygs till platsen för att verifiera fyndets äkthet. Allt verkar vara i sin ordning och meteoriten verkar vara äkta, åtminståne tills någon försöker mörda forskargruppen...

Rachel Sexton, presidentens underrättelseanalytiker, är en av personerna ur forskargruppen. Hon och Michael Tolland, en känd oceanografiker och tv-kändis är huvudpersoner i denna katt-och-råtta lek som utspelas under drygt 500 sidors gastkramande bladvändning.

Som jag sa tidigare så är Dan Brown en av mästarna på cliff-hangers. Detta gör, narturligtvis, att det är oerhört svårt att lägga boken ifrån sig. Även om "I cirkelns mitt" inte har mystiken som varit kännetecknande för hans "tidigare" böcker, så är denna minst lika spännande.

Som kuriosa kan också nämnas att i den amerikanska utgåvan fanns ett chiffer med i boken som läsaren skulle lösa. Gjorde man det fick man fram meningen "THEDAVINCICODEWILLSURFACE". Detta tycker i alla fall jag är rejält cool...

Läs mer om detta och annat på Wikipedia.

/Belgarion

Andra bloggar om: , , ,

web page hit counter