Google
 
Web bookreflections.blogspot.com

2005-08-28

Sims 2 och Alice Bah

God kväll.

Ännu en sköna söndag. Lugn och ro utan vardagsstress. Härligt.

Installerade Sims 2 på datorn, och attans, jag är redan fast. Helt underbart roligt spel. Har suttit flera timmar med min nya Simmare och har svårt att sluta fast det är jobb i morgon.

Inget nytt på bokfronten, har inte öppnat en bok på hela helgen. Lite dåligt samvete men jag får ta igen det i veckan. Min nya Sim-kompis har i alla fall läst och fått en poäng i matlagning...=)

Gjorde testet som fanns på Grodans blogg. Tror nog att den stämmer väl med min filosofi och vad jag är...Men Alice Bah.....

Nä dags att knyta sig, lång vecka väntar.

Eder
Belgarion

2005-08-25

Kalle och Coe

God kväll.

Blev plötsligt och oväntat dålig igår...snyft... Närå, så farligt var det inte. Lite förkyld och ont i huvudet. Tillbringade dagen till sängs och var väldigt kulturell. Läste hela fyra stycken av grabbens Kalle Anka.....Puhhh, var nära att ge mig på dotterns Bamse också, men lyckades hejda mig i tid.
Nåväl, jag lyckades faktiskt också läsa klart Jonathan Coes "Sömnkliniken".

Detta är i många stycken en märklig bok. Händelserna utspelas under två olika årtionden, men på samma plats och med i stort sett samma människor. Platsen är Huset Ashdown vid den engelska kusten och årtiondena är 1983-84 (ojämna kapitel) och 1996 (jämna kapitel). Människorna vi får möta på 80-talet är studenter som läser på universitetet och som bor just på Ashdown, medans huset under 1996 inhyser en sorts psykiatrisk klinik inriktat på människor med sömnproblem av olika slag.

Att beskriva hanlingen närmare är stört omöjligt, för boken har många handlingar i samma handling, och allt vävs ihop med varann som ett enda stort ormbo. Detta är dock ingen negativ kritik, för författaren har gjort det mycket skickligt. En händelse eller tanke som uttalas i ett kapitel, återkommer senare i ett helt annat sammanhang. Till och med titeln finns inbakad i bokens handling. Jonathan Coe överraskar hela tiden i denna bok som både saknar röd tråd men som samtidigt är en enda stor röd tråd...

Numera ligger en novellsamling på nattduksbordet och mognar till. Boken "Onda väsen" är en hederlig skräckbok som bl.a Stephen King bidragit till. Frågan är om man vågar läsa den på kvällen eller om den får läsas under dagtid.....

Eder
Belgarion

2005-08-22

Genetik och Religion

God kväll.

En ny vecka, nya utmaningar. Äntligen börjar det röra sig på jobbet efter semestrar och det blir mer och mer att göra. Finns nog inget tråkigare än att "sitta av" tid på arbetsplatsen, trots uppkoppling mot nätet.....

En relativt skön helg har det varit, vackert väder och tid till förkovring med både bad, vin, grillat och skön avkoppling med en god bok...


Har nyss avslutat en av de bästa böckerna på länge inom thriller-genren.
"Fader: Okänd" av John F.
Case är en sån där bok som man läser intensivt och snabbt, men känner en stor saknad av när man är klar (jag tror många känner igen sig). Författaren har vävt ihop en thriller som inbegriper grymma mord, genetik, katolska extremister och han har gjort det på ett alldeles lysande sätt.

Grundhandlingen är att en kvinna och ett barn blir brutalt knivmördade och brända. Kvinnans bror, Joe
Lassiter, som driver ett internationellt företag inom den undersökande verksamheten börjar att nysta i vad som hänt. Det visar sig att detta inte är det första fallet där en okänd mördare tagit livet av mammor och deras barn, och Joe börjar sakta men säkert få upp spår efter vad som hänt. Spåren leder rakt in i det katolska Italien och en fertilitetsklinik som verkar ha sina egna metoder för att producera nya barn till världen.

Den här boken har faktiskt inga brister enligt mig. En tät historia, ett utormordentligt rappt men ändå vårdat språk och en förmåga att beskriva både händelser och miljöer på ett målande sätt. John F. Case håller läsaren i spänning hela tiden och han portionerar ut ledtrådarna på ett sätt så att man som läsare inte kan dra alltför tydliga slutsatser men ändå inte tröttnar. Det är helt enkelt en toppenbok.

Dessa entusiastiska ord får avsluta kvällens bloggning. Nu är det dags för sängen och en stunds läsning i nästa bok, "Sömnkliniken" av Jonathan Coe.


Eder

Belgarion

2005-08-18

Hjälp....

God kväll.

En dag av ångest har snart gått till ända, ja i alla fall beslutsångest.....Om nån där ute i bloggspace kan höra mig, så hjälp mig med råd.

Är 900 kronor för dyrt för en (1) bok ?

Fick ett erbjudande från "Följeslagarna" (se höger) om att köpa en bok skriven av tre amerikanska författare. Boken handlar om Stephen King och innehåller hans hittils opublicerade noveller och skrifter mm. Den heter "Stephen King: Uncollected, Unpublished". Boken är en s.k limited edition som bara kommer att tryckas i 2000 exemplar, alla är signerade av författarna och alla är numrerade. Dessutom kommer boken i ett handgjort "slipcase", alltså ett extra fodral som ska vara påkostat.

Så vad tycker ni, är det värt pengarna ? Nåja, får se hur det blir...

Har i alla fall fått hem tre nya böcker till min bokhylla, Dessa är:

"En lek med elden" av Peter Robinson
"Skuggor från det förflutna" av Nora Roberts (mest till lilla frun)
"Änglar och demoner" av Dan Brown (definitivt till mig)

Läste idag "att läsa en bra bok är som att sitta på toa, man kan sitta länge och bara njuta..." Tycker jag med....=)

Tack och hej.

Eder
Belgarion

2005-08-16

Mazettis uppföljare


God kväll.

Eftersom jag skrivit en recension av Katarina Mazettis "Grabben i graven bredvid" och LOVAT att skriva en om uppföljaren "Familjegraven" så får jag så lov att göra det.

Familjegraven tar vid exakt där den första boken slutar. Mazetti har till och med skrivit en liten resumé om vad föregångaren handlar om. I denna bok får man följa Desirées och Bennys fortsatta öde. För att inte avslöja något för er som ännu inte läst "Grabben i graven bredvid" så tänker jag inte beskriva handlingen, man får dock en "hint" genom att betrakta omslaget...=)

Eftersom denna uppföljare har samma tema som den tidigare så fortsätter Mazetti i samma spår, dock något sämre. Visst är Familjegraven kul, den är till och med väldigt kul....men denna gång känns humorn lite mer krystad, lite mer "jag var så rolig senast så jag måste vara lika rolig nu". Tyvärr slår detta igenom lite för mycket enligt mig. Den är dock läsvärd, om inte annat för att man MÅSTE få reda på hur det gick för Desirée och Benny.

Nä, slut för idag, tack för idag.

Eder
Belgarion

14 hyllmeter

Äntligen lust och humör för att blogga. Har varit en tung helg med Cityfest i stan, nästan inget läst och inget bloggande....

Humöret uppåt igår, fick använda 2 hyllmeter av bokhyllan till alla de böcker som legat ovanpå eller nerstoppat i kassar....(ryser bara jag tänker på det). Men nu äntligen....Höll på och sätta in böcker och stuva om i flera timmar och det kändes så bra. Ibland funderar jag på om man är riktigt klok....Nu har jag 14 hyllmeter böcker i vardagsrummet och jag blev så till mig att jag var tvungen att fotografera det. Undrar om det finns medicin mot sånt...=)

Eder
Belgarion

2005-08-11

Sista arbetsdagen

God morgon.

Tjoho...sista arbetsdagen för den här veckan har tagit sin början. Ska ut på Cityfesten ikväll och har lyxat till med att ta semester i morgon. Härligt, imorgon får man sova ut. Ungarna sover borta, det här kan ju bli riktigt bra....

Eder
Belgarion

2005-08-10

Mazetti på DVD

God kväll.

Cityfest på stan och regnet bara öser ner...Life sucks (ibland). Dottern skulle ner och se Jimmy Jansson men det gungade inte speciellt i regnvädret. Stackarn...Får hoppas det blir bättre tills på lördag, då kommer Amy Diamond (även jag tycker hon har en otrolig röst, börjar bli gubbsjuk kanske).

En ny bok att sätta i bokhylla kom idag från internetbokhandeln. Colin Forbes senaste utgivning på svenska "Utan nåd". Detta är Colin Forbes 27 bok på svenska och jag har dem allihop. Det ni...

Skrev en recension på "Grabben i graven bredvid igår och tänkte följa upp med filmen med samma namn. Skulle jag inte ha läst boken först så skulle jag nog tyckt att filmen var ganska medioker, men tack vara att boken var läst så blev filmen jättebra, trots att Desirée måste gått upp minst 20 kilo efter vad man kunde förstå. I boken känns Desirée liten och näpen, men i filmen var hon ganska stor.

Kjell Sundvall som resigerat (stavas det så) har lyckats att fånga bokens händelser mycket bra, karaktärerna känns igen och mycket av händelserna från boken finns med. Även om en del är borttaget och en del tillagt och en del är nytt (främst slutet) så känner man igen sig.

Filmen får därför ett gott betyg och har ni inte sett den så kan jag rekomendera den.

Tack för idag, slut för idag.

Eder Belgarion

Sex till hösten....

God förmiddag.

Tänka sig vad många små bokprojekt och planerande man kan få in i skallen. Tänkte här lista de sex böcker jag tänkte läsa nu när snart höstmörkret faller (det känns som den snart är här).

Så här kommer de:

"Sömnkliniken" av Jonathan Coe
"Ondskans väsen" av Stephen King m.fl.
"Partners" av John Grisham
"Dödligt tidvatten" av Colin Forbes
"DaVinci koden" av Dan Brown
"De förlorade sagornas bok" av JRR Tolkien

Sådär, det här blir höstläsningen. En blandning av Deckare, Thrillers, Skräck och Fantasy.

2005-08-09

Inte så gravallvarligt...

God kväll.

Fortfarande tröttsamt att jobba...Förstår inte varför jag inte "förverkligar" mig själv och blir bibliotikarie eller öppnar ett antikvariat. Kan det bero på lönen månne, har hört att man inte drar in speciellt mycket pengar som bibliotikarie.

Nåväl, det finns ju glädje i allt...Kajsas superhopp igår och systrarna Kallurs avancemang i häckloppet idag. Dessutom kom ju Nasa:s rymdkapsel ner säkert till slut.....

En liten recension så här på kvällskanten kanske. Läste för ett tag sedan färdigt Katarina Mazettis "Grabben i graven bredvid". En underbar, komisk, briljant historia om till synes omöjlig kärlek som på något sätt ändå blir möjlig.

Desirée, en ung änka, boende i stan i en lägenhet som är pedantiskt städad. Hon är bibliotikarie och oerhört prydlig.

Benny är raka motsatsen, en sliten mjölkbonde som nästan jobbar dag som natt på gården efter att hans föräldrar gått bort. Städning får komma i andra eller tredje hand och middag för Benny är mikrovärmd mat och pulverkaffe.

Dessa två själar möts på kyrkogården och det är där det plötsligt säger "klick", eller som Benny uttrycker det "Det kändes ungefär som att luta sig mot elstängslet".

I fortsättningen av boken får vi följa dessa båda, deras kärlek och deras gräl, deras syn på vad en man och en kvinna bör göra och deras tankar om sig själva och varandra.

Mazetti har verkligen lyckats få fram dessa karaktärer formidabelt och lyckas komma in på djupet hur de tänker och agerar, och lyckas dessutom få till det så att det verkar helt verklighetstroget. Hon lyckas också på ett bra sätt varva kapitlen så att handlingen växlar mellan Benny och Desirée utan att man tappar tråden. En underbar bok helt enkelt.

2005-08-08

Ny spännande thriller på nattduksbordet

Har jobbat över en vecka nu och fortfarande är allt segt som tuggummi. Att det alltid ska vara så här efter semestern, känns som att man skulle behöva vinna de där 50 miljonerna på Lotto och joker så man kan ta en lång semester...typ sådär fram till pensionen...

Nåja, det blir väl bättre. Dåligt på bokfronten för tillfället, men det har blivit mer DVD. Har nyss kikat på Grabben i graven bredvid, kändes klart naturligt efter att precis avslutat böckerna. Kände igen det mesta, men en del var ändrat. Tänkte dra en liten recension av filmen samtidigt som böckerna.

Har dock en spännande thriller på nattduksbordet, som jag kommit en bit på. "Fader: Okänd" heter boken och författaren är för mig också helt okänd. John F Case heter han och såvitt jag vet är detta hans första bok på svenska. Jag har inte hört talas om honom efter denna bok heller.... Boken skrev han redan 1997 och den kom ut på svenska-98, så den har ju några år på nacken. Såvitt jag vet så skrev/skriver han under pseudonym och skall vara en "prisbelönt journalist"... Nån som har någon idé.

Nåväl, boken är mycket spännande och även den här kommer att få en liten presentation vad det lider.

2005-08-02

Tweed i högform


Läste för ett tag sedan färdigt Colin Forbes "England i dödlig fara", den 16 boken där Tweed och hans grupp är huvudpersoner. Tweed är chef för den brittiska underrättelsetjänsten och i denna bok får han tillsammans med sitt team något rejält att bita i. På grund av hotet från öster tänker USA annektera England som en av sina stater och på det sättet säkra upp österut. Detta är en av de mer spännande Tweedböcker jag läst på lång tid, och storyn gör att man börjar tänka efter vilken makt ett fåtal människor kan ha, om fanatismen är tillräckligt stark och moralen tillräckligt låg. Som vanligt vad gäller Colin Forbes är språket inte särskilt berikande, och en del småmissar hittar man, både vad gäller kronologi och annat, men som sagt Colin Forbes är ändå Colin Forbes. Återkommer med små korta recensioner av "Grabben i graven bredvid" och "Familjegraven".

web page hit counter